Over de achtertuin

In een landelijke omgeving, even buiten Etten-Leur Ligt de “De Achtertuin”. Een initiatief van Lian Baremans, Zelf moeder van een dochter met een beperking.

 

Download info boekje
wat is

de Achtertuin?

De Achtertuin is een mooi aangelegde tuin in het buitengebied van Etten-Leur. In de “Achtertuin” halen we graag mensen uit de eenzaamheid. We ontvangen ouderen, mensen die om wat voor reden dan ook met een beperking door het leven gaan en mensen met dementie.

Al wandelend door de achtertuin ervaart u de landelijke rust, worden uw zintuigen geprikkeld en kunt u genieten van alles wat groeit, bloeit en leeft in de tuin. Neemt u rustig plaats bij het Maria- of Boeddhabeeld, laat u lekker wegdromen bij de vijver of geniet van uw drankje bij een van de picknicktafels of koffietafel. De achtertuin is de plek om even weg te zijn.

De tuin is laagdrempelig en kleinschalig. We zijn blij jullie hier te ontvangen.

zo is het allemaal begonnen…

Ik ben Lian Baremans, moeder van 3 kinderen en organiseer al heel mijn leven graag dingen waar mensen blij van worden.

Toen mijn jongste dochter Tanja (verstandelijk beperkt) in een 24-uurs zorg ging wonen, gaf Tanja al snel aan de tuin en de dieren enorm te missen. Dat Tanja hierdoor vaak naar huis wilde was voor mij geen probleem.

Het gevoel dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is om de deur open te doen en in de tuin te zitten, zette me aan het denken.
Gewoon in het gras kunnen liggen en genieten van de geuren en kleuren van de bloemen, van de vlinders en alle dieren die in de tuin leven.

Dat zou toch voor meer mensen mogelijk moeten zijn. Zo is de gedachte van “De Achtertuin” ontstaan.

Voor wie is de Achtertuin bedoeld?

Onze doelgroepen zijn oudere mensen, mensen met een beperking, mensen met dementie en mensen die eenzaam zijn (allen met hun eigen begeleiding en/of familie).

Daarnaast zijn we een project gestart, speciaal voor mensen uit het buitengebied van Etten-Leur, om onderling contact te stimuleren en te onderhouden.

Het opdoen en onderhouden van (nieuwe) sociale contacten is van belang ter voorkoming van sociaal isolement en eenzaamheid. Vooral op de momenten dat het even wat moeilijker gaat (denk aan gezondheidsklachten, ouderdom of het verwerken van een verlies).
De tuin kan daarnaast voor mantelzorgers een ontmoetingsplaats zijn en daardoor ontlasting van zorg geven.

Let op: wij zijn geen dagbesteding.

Plattegrond

*klik op de afbeeldingen voor een vergroting

“Omdat iedereen gewoon de kans moet krijgen om te kunnen genieten…”

LIAN BAREMANS

Openingstijden

Ons seizoen loopt in 2024 van 7 mei t/m 15 oktober.

Vrije inloop
Elke dinsdag 13.30 - 16.00 uur.

Andere dagen / tijden
Alleen op afspraak (gehele jaar).

Contact "De Achtertuin"

Lian Baremans
Hilsebaan 108 4873LH Etten-Leur
Tel.nr: 06-46586487
contact@de-achtertuin.info

Routebeschrijving

Vanaf Rotterdam, Antwerpen, Tilburg, Roosendaal, Zeeland de A58 afrit 18 Etten-Leur, bij stoplichten gaat u linksaf de Bredaseweg op. Bij de eerste rotonde gaat u linksaf, de volgende rotonde steekt u over. U bevind zich nu op de Couperuslaan. Vervolgens komt u bij een derde rotonde daar gaat u linksaf. U bent nu op de Belledreef en die gaat in de scherpe bocht naar rechts , over in de Hilsebaan. U vindt ons na 500 meter aan de rechterzijde. Na huisnummer 108 het rijpad inrijden.

© 2024 De Achtertuin | webdesign LadyLemon

Ga naar de inhoud